Carnavalsgrenzen

Dit blog is voor het eerst verschenen op www.bartflos.com op maandag 28 februari 2011

Aan welke kant van de carnavalsgrens sta jij dit jaar? Kom je uit het Westen of het Hoge Noorden: stap er dan eens overheen! Het is een kleine moeite en een groot plezier!

Familiefilmpjes
Het zijn oude familiefilmpjes in zwart-wit zonder geluid, van heel vroeger. Ooms en tantes zitten rond de tafel in een veel te kleine huiskamer. Bier en knabbels op de tafelsprei. Monden gaan synchroon open en dicht, iedereen heeft elkaar bij de schouders vast, beweegt ritmisch van links naar rechts. Iedereen behalve mijn oma. Zij zit daar met boos gezicht en de armen stijf over elkaar. Een oom pakt haar vast aan de ene kant, een tante aan de andere, maar ze rukt zich los.

Laat me met rust!
“Sjee oet!” zou ze gezegd hebben in onvervalst Noord-Limburgs dialect. “Las miech in roehe!”. De tafelkring sluit haar nu buiten maar het feest gaat verder, met een mokkende moeder aan het hoofd van de tafel.

Twee kampen
Dat beeld komt in me op nu de carnaval nadert: oma als halsstarrige party-pooper, haar kinderen onverstoord in de tafelpolonaise. Want Nederland verdeelt zich in twee kampen tussen 4 en 9 maart. Het zuiden maakt zich op om zorgeloos feest te vieren en de rest graaft zich in. Als je vanuit Brabant gedurende de carnaval naar Noord of West reist breek je op een gegeven moment door de feestkring en kun je zomaar ineens mijn oma tegenkomen. Want anti-carnavallers willen niets te maken hebben met dat stelletje idioot verklede mafkezen en hun gezuip!

Wortels en vooroordelen
Carnaval is diepgeworteld in de zuidelijke provincies. Als 5-jarige stond ik al in mijn cowboypakje op de stoep trappelend met vastgevroren tenen naar de optocht uit te kijken die maar niet leek te willen komen. Je doet automatisch mee, van kindercarnaval tot tafelpolonaise. De vooroordelen van buitenstaanders over drankmisbruik en overspel zijn even hardnekkig als overdreven. Carnaval is een plat feest, jazeker, maar toch vooral een heerlijke manier om je zorgen en klachten, zakelijk en privé, tijdelijk los te laten in kroegen vol geestverwante gekscheerders.

Het anti-klaaglied
Gelukkig is er nu het anti-klaaglied, speciaal gecomponeerd voor alle party-poopers! Eenvoudig deuntje, kort en krachtig, in feestelijk hos-tempo. Het refrein blijft gemakkelijk in je hoofd hangen en het nodigt uit tot hossen, hijsen en verheugen. Dus, westerlui en noorderlingen, verleg je grenzen, vergeet je klachten en doe lekker mee. Kijk naar links, kijk naar rechts, grijp elkaar bij de schouders en zak eens af naar het zuiden. Het is een kleine moeite en een groot plezier!

Luister en kijk naar het anti-klaaglied op YouTube

Dit blog is voor het eerst verschenen op www.bartflos.com op maandag 28 februari 2011

 

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *