Word jij sterk van je werk? Doe de test!

Hoezo een rare vraag? We besteden meer dan de helft van onze ‘wakkere tijd’ aan werk en we worden er eerder moe dan sterk van. Drukte, stress, en burnout liggen op de loer. ‘Valt wel mee, ben nog best wel fit…’ hoor ik je zeggen. Ohja? Hoe weet je dat? Lees snel verder en ontdek hoe je binnen één minuut kunt bepalen hoe het zit: ben je fit of futloos?

Jaren geleden liep ik met collega Thomas via het trappenhuis van het bedrijfsgebouw naar een andere verdieping waar we samen een overleg hadden. We moesten vier verdiepingen omhoog, ik schat zo een traptrede of zestig. Hij was tien jaar jonger dan ik, rookte als een schoorsteen en de knopen van zijn overhemd stonden voortdurend onder hoogspanning van zijn welvaartsbuikje. We waren te laat dus ik sprintte met twee treden tegelijk naar boven. Onder mij hoorde ik ondertussen verontrustende geluiden.

Kreun

Ik liep terug naar beneden en daar, ergens halverwege, daar zat hij op de trap. Hijgend, steunend, kreunend en zwetend. Met zijn mond wijd open probeerde hij te herstellen van wat ik beschouwde als een minimale inspanning. Thomas keek me aan met een blik van ‘even wachten, even bijkomen’ en ik weet nog wat ik dacht: ‘Je bent net dertig, man! Als je dit trappetje al niet meer kunt halen, hoe moet het dan verder?’

Hardlopers

Toegegeven, trappen lopen is een kunst en een hele speciale vorm van inspanning. Zelfs de beste hardlopers vergissen zich nog wel eens in een sprintje op de trap of een onverwacht steile bergwandeling. Maar hoe weet je nou of je fit bent? Thomas was altijd vreselijk druk maar merkte doorgaans weinig van zijn lichamelijke staat van dienst. Van bed naar ontbijttafel, van auto naar lift naar bureaustoel en terug, en van eettafel naar bank naar bed ging allemaal prima. Toegegeven, een sprintje trekken was lastig maar wanneer was dat nou echt nodig?

Zwaarlijvig

In het TV-programma Obese, waar extreem zwaarlijvige mensen aan een loodzwaar afvalprogramma worden blootgesteld, zie je vaak dat er begonnen wordt met een hele interessante eerste oefening. De argeloze deelnemer krijgt van de trainer simpelweg de opdracht om eens te te gaan liggen en weer overeind te komen. Meer niet. Het is pijnlijk om te zien wat er dan gebeurt. Sommigen slagen er nog niet in om één cyclus te volbrengen en zijn dan volledig uitgeput. En dat zijn vaak nog jonge mensen!

Van liggen naar opstaan

Dat zette me aan het denken. Want de boodschap is: als je niet meer overeind kunt komen ga je dood. Zo simpel is het. Van liggen naar opstaan is elementair. Je gebruikt je hele lichaam en het is een ijzersterke gezondheidsindicator. Voor jong en oud en van elk gewicht. Je kunt dus op simpele wijze bepalen wat al dat harde werken met je balans werk/privé en met je gezondheid doet.

Doe de test!

Wil jij het ook wel eens weten? Doe dan de Fit of Futloos Test! Je kunt nu meteen beginnen. Je hoeft je niet om te kleden, er is geen apparatuur voor nodig en het duurt maar een minuut. Idealiter doe je hem met zijn tweeën maar alleen kan ook. Het enige dat je nodig hebt is een horloge of stopwatch en die zit tegenwoordig in iedere smartphone.

Hoe het werkt? Heel simpel (*):

Houding 1

Je ligt helemaal plat op je rug, hoofd op de grond, armen langs het lichaam, benen recht, tenen naar boven, hielen op de grond.

Houding 2

Je staat volledig rechtop ‘in de houding’, blik vooruit, nek recht, rug recht, armen naast je lichaam, benen recht, voeten plat op de grond.

De cyclus

Je gaat simpelweg zo snel mogelijk van houding 1 naar houding 2 en weer terug. Hoe je dat doet mag je helemaal zelf weten. Voorover overeind komen is sneller maar zwaarder voor je rug. Zijdelings overeind komen is langzamer maar minder belastend voor je rug. Ga van liggen naar staan op je eigen manier, zonder hulpmiddelen te gebruiken of je ergens aan op te trekken. Alles gaat dus volledig op eigen kracht.

Het doel

Het doel van de test is om binnen 1 minuut zoveel mogelijk cycli te voltooien. Je kunt de test het beste met zijn tweeën doen. De één oefent en de ander kijkt en telt. Als je niet helemaal plat ligt of niet helemaal rechtop staat moet de cyclus worden afgekeurd. Je partner is dus tevens scheidsrechter en andersom. Alleen hele cycli binnen 1 minuut zijn geldig: niet smokkelen!

Leeftijdscategorie

Natuurlijk gelden er normen per leeftijdscategorie. Een puber van 15 moet het zonder noemenswaardige uitputtingsverschijnselen bijvoorbeeld meer dan 18 keer per minuut kunnen, iemand van 25 moet er minimaal 16 halen, iemand van 35 minimaal 14, iemand van 45 minimaal 12 enzovoorts. Kijk maar eens naar deze tabel:

De Fit of Futloos Test (c) Bart Flos VeranderadviesOf download de PDF:

De Fit of Futloos Test (c) Bart Flos Veranderadvies

Afhankelijk van leeftijd en lichamelijke conditie kun je direct zien wat je moet halen als je ‘normaal fit’ bent en wat het betekent als je daar (flink) onder of boven zit.

Zo simpel kan het dus zijn. Eén minuut en je weet waar je aan toe bent. Eitje denk je? Pas op, dat valt nog vies tegen! Ik heb jonge mensen puffend en kreunend ten onder zien gaan bij zoiets simpels als liggen en opstaan. Maar het is ook een wake up call! Als je net als Thomas na een minuut al steunend en kreunend moet bijkomen wordt het tijd wat te gaan doen aan je conditie en je balans werk/privé.

De Workaholic Test

Heb je zoiets van ‘NU – EVEN – NIET!’ maar ben je wel nieuwsgierig geworden? Blijf dan rustig op je stoel achter je PC zitten en doe als alternatief de Workaholic Test op www.antisleurboek.nl.

De Workaholic Test is een combinatie van een balanstest en een stresstest. Het resultaat krijg je direct op een overzichtelijk PDF-je te zien: scoor je groen, oranje, rood of bloedrood op de Persoonlijke Schaal van Richter? Je hoeft geen account aan te maken en het kost je maar een paar minuten. Voor beide testen zou ik willen zeggen: als je geen tijd hebt om ze te doen dan zijn het juist de beste testen voor jou!

Stuntaanbieding Anti-sleurboek Cover (c) Bart Flos VeranderadviesHet Anti-sleurboek

Heb je beide testen gedaan, valt het tegen en wil je ermee aan de slag? Het Anti-sleurboek (eerste hulp bij baanbalen en ander werkbederf) helpt je op weg! En dat komt mooi uit want je kunt nu voor jezelf, voor familie, vrienden en collega’s of voor je afdeling en organisatie je voordeel doen. Er geldt namelijk een STUNTAANBIEDING op het Anti-sleurboek, zolang de voorraad strekt. Klik hier voor meer informatie.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon stoppen met roken, meer gaan bewegen, minder gaan eten en vooral slimmer gaan werken. Die keuze is sowieso aan jou.

Veel succes en laat me eens weten hoe het je is vergaan.  Misschien breek je wel een record in jouw leeftijdscategorie! Mail me dan vooral op info@bartflosveranderadvies.nl

(*) Let op! Hoewel het simpel lijkt kan dit een behoorlijk inspannende oefening zijn. Als je lichamelijke klachten hebt zoals hoge bloeddruk, lage rugpijn of andere gezondheidsklachten, raadpleeg dan eerst je huisarts en/of laat je begeleiden door een professioneel fitnesscentrum.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Word jij sterk van je werk? Doe de test!

  1. Giovanni schreef:

    *Word jij sterk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *