11 manieren om te checken hoe je ervoor staat, zowel zakelijk als privé

Doe de test! Al meer dan 15.000 mensen gingen je voor!

Ben je gelukkig? Klaag je veel of is het juist die ander? Ben jij een workaholic of valt het nog wel mee? Hoe staat het met het prutsgehalte van jouw werkomgeving? Hoe volwassen is jouw organisatie eigenlijk? Heb jij ook last van een informatieoverload?  Intuïtief denken we heel goed te weten hoe het ervoor staat met gedrag, werk en leven. Vaak klopt het maar soms bedriegt de schijn. Meten is weten zou ik willen zeggen, dus: doe de test!

Hoe we tegen ‘het leven’ aankijken – tegen ons eigen leven en dat van anderen – en hoe we werk en privé daarin een plaats geven is heel persoonlijk. Sommige van ons zijn van nature wat pessimistischer van aard (‘niet pessimistisch, ik zou meer willen zeggen, realistisch’), de ene gebruikt wat meer humor dan de ander (‘het leven is als een neus; je moet er uit halen wat er in zit’) en weer anderen gaan daar ergens tussenin zitten. Doorgaans schatten we onze eigen situatie rooskleuriger in dan die van anderen of rooskleuriger dan deze in werkelijkheid is. Niets menselijks is ons vreemd en het helpt ons om te overleven, maar we gaan er ook wel eens de mist mee in.

Meten is weten
Maar hoe staan we er nou eigenlijk werkelijk voor? Hoe maak je inzichtelijk hoe gelukkig je bent met je baan, met jezelf en met de eeuwigdurende verandering? Hoe meet je je eigen klaagniveau, je ‘workaholic-gehalte’, het prutsgehalte van je werkomgeving of het volwassenheidsniveau van je organisatie?

Kortom: hoe bepaal je waar je staat op dit moment, zowel zakelijk als privé?

Weten waar je staat is de tweede stap op weg naar weten wat je wilt, de derde stap (voor de nieuwsgierige lezer: de eerste stap is weten wie je bent). Kortom: Wie ben ik? Waar sta ik? Wat wil ik? Door dit periodiek te meten vergroot je niet alleen het inzicht in je eigen ‘status’ maar het helpt je ook om trends waar te nemen en waar nodig in te grijpen.

Presenteerblaadje
De volgende 11 testen kunnen je helpen om het inzicht in je gedrag, je werk en je leven te vergroten. Het zijn allemaal laagdrempelige online testen, je hoeft geen account aan te maken of ergens in te loggen en het eindresultaat wordt je op een presenteerblaadje – in dit geval een kant en klaar PDF-printje – aangeboden.

Iedere eerste test is een nulmeting. Print ‘m uit, bewaar ‘m op een veilig plekje en doe ‘m na drie of vier maanden nog eens. Op basis van de trend bepaal je vervolgens of je moet handhaven, bijsturen of een tandje moet bij zetten.

Het kost je per test maar een paar minuten van je leven en mocht je het daar nou véél te druk voor hebben dan zou ik willen zeggen, dan zijn het juist de testen voor jou!

Daar gaan we!

1 De Anti-klaagtest: test jezelf

Klaag je zelf veel of is het vooral ‘die ander’? Altijd al eens willen weten waar je staat op de klaagschaal? Schroom niet langer en klik hier om te leren waar je staat op de lijn tussen de notoire zware klager en de ultieme anti-klager.

2 De Anti-klaagtest: test die ander

Je hebt vast wel eens willen weten wat je schoonmoeder, je collega, je vriend, vriendin of zelfs je eigen partner scoort op de klaagschaal. Klik dan hier want hoe lager de score hoe zwaarder het gezeur maar ook: hoe hoger de score des te minder het gezanik.

3 Het Anti-klaagkwadrant

Ben je gelukkig? Het is een simpele vraag maar het antwoord is complex. Klik hier om de definitievraag te vermijden en plaats jezelf in het anti-klaagkwadrant. In drie dimensies krijg je te zien hoe je (on)gelukkig je bent en of je dat moet koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen.

4 De Workaholic Test

Wat denk jij, valt het nog wel mee met de drukte op het werk? Lukt het nog om de balans werk/privé te bewaken? Klik hier om te zien hoe de relatie is tussen (on)balans en stress en waar je terecht komt op de Persoonlijke Schaal van Richter: sta je groen, oranje, rood of bloedrood?

5 Het Anti-sleurkwadrant

Wanneer ben je tevreden en gelukkig met je werk? Wordt dat maar door één aspect bepaald of zijn het er meer? En hoe zwaar weegt dat dan? Klik hier om te bepalen waar je staat met baan en carrière en ontdek wat je moet doen: koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen.

6 De Project Matchtest

Een hoop menselijk leed kan worden voorkomen als we maar de juiste leider op de juiste plaats zetten. Maar hoe doe je dat? Hoe bepaal je of er wellicht een minkukel aan het roer staat? Klik hier om het soortelijk gewicht van je project te bepalen en ontdek of die leider daar wel in past.

7 De Project Prutstest

Tweederde van alle projecten faalt, groot en klein, altijd en overal. Moeten we al dat projectgepruts maar gewoon accepteren of gaan we er wat aan doen? Ook jij kunt de ellende in de kiem smoren dus doe deze test om het prutsgehalte van je projectorganisatie te bepalen. Als bonus krijg je er ook nog het volwassenheidsniveau én het succespercentage bij. De vinger op de zere plek begint dus hier!

8 Het Anti-prutskwadrant

Daar zit je dan midden in je project. De mails vliegen je om de oren en iedereen rent door elkaar heen. Dat dat geen garantie voor succes is voel je op je klompen aan maar wat moet je nou dóen? Klik hier om te bepalen of je je projectpositie moet koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen.

9 De Informatiesurvival Test

Heb jij ook last van een informatieoverload? Zie je soms door al die kennisbomen het informatiebos niet meer? Hoe we omgaan met kennis en informatie zegt een heleboel over de volwassenheid van de organisatie als geheel. Met deze test ontdek je niet alleen hoe jouw bedrijf, organisatie of afdeling met informatie omgaat maar vooral ook hoe (on)volwassen dat is.

10 Het Kenniskermiskwadrant

We worden voortdurend overspoeld met informatie: internet, email, sociale media, kranten, tijdschriften. boeken, TV, radio, bellen vergaderen, overleggen; het gaat maar door. Ontdek hoe belangrijk je deze kennisbronnen vind, welke invloed je er op hebt maar vooral ook wat de impact ervan is op je leven en welzijn.

11 De Fit of Futloos Test

Ben jij fit? Oh ja? Hoe weet je dat? Je beweegt je op en neer tussen bed, bad en bank en tussen werk en thuis, met de auto of het openbaar vervoer; zolang je nog kunt liggen, zitten, staan en lopen lijkt het allemaal prima vooruit te gaan. Maar ben je wel fit? En hoe kom je daar achter zonder naar de sportschool te moeten gaan of de Cooper Test te moeten lopen? Met deze test weet je in 1 minuut hoe je ervoor staat: fit of futloos.

Dat zijn ze!

Met het eindresultaat zó op een PDF-je vraag je je wellicht af ‘…oké, en nu?’. Uitstekende vraag!

Twee opties
Bij sommige testen (zoals in de kwadranten) krijg je al een sterke indicatie van een actie: je kunt je positie koesteren, heroverwegen, uitzitten of veranderen. Bij  andere testen krijg je een score te zien (je zou het ook een waardeoordeel kunnen noemen). Hoewel de boodschap overduidelijk kan zijn – bloedrood scoren in plaats van groen bijvoorbeeld – houdt het daar natuurlijk niet mee op. Er zijn steeds twee opties:

Optie 1: Je gaat er nog eens goed over nadenken, bewaart de testen en doet ze over een paar maanden nog een keer om de trend te bepalen. Prima idee maar wie weet ben je tegen die tijd wel ‘te laat’.

Optie 2: De resultaten zijn een eyeopener voor je en je wilt direct in actie komen. Het hoe, wie, wat, waar, wanneer en waarom is je echter nog niet duidelijk.

In het laatste geval hoef je je geen zorgen te maken want de bijbehorende boeken bieden uitkomst.

Salvation lies within: 

  • Testen 1, 2 en 3 horen bij Het anti-klaagboek – Eerste hulp bij zeuren en zaniken | www.antiklaagboek.nl
  • Testen 4 en 5 komen uit Het anti-sleurboek – Eerste hulp bij baanbalen en ander werkbederf | www.antisleurboek.nl
  • Testen 6, 7 en 8 horen bij Het perfecte project – De mens als sleutel tot succes | www.hetperfecteproject.nl
  • Testen 9, 10 en 11 horen bij De kenniskermis – Overleven in een zee van informatie | www.dekenniskermis.nl

Met de tips & trucs uitdeze boeken kun je direct aan de slag met jezelf, je leven, je werk en je omgeving.

Bedenk: de brutalen hebben de halve wereld, wie het hardst roept krijgt het meeste gedaan, wie niets doet, niets ontmoet en wie aarzelt heeft het nakijken. Maar bovenal: het moeilijkste dat er is bij iedere verandering, zowel zakelijk als privé, en voor zowel individu als groep, is het doorbreken van onze gewoontes. 

Veel succes!

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *