Anti-prutsen (Leiderschap in projecten)

Bart Flos en Het perfecte project in twee minuten:

Bart Flos en Het perfecte project op Radio 2 Spijkers met Koppen met Dolf Jansen

Bekijk het gratis webinar over het ontmaskeren van prutsprojecten: klik hier.

Het perfecte project - Front cover JPEGWat nou? Kun je zomaar een uurtje stand-up comedy binnenhalen over projectprutsen en anti-prutsen? Ja hoor, het is lachen, gieren, brullen met dit thema maar het laat je ook een beetje om jezelf lachen. Uiteraard is elk thema ook voorzien van een serieuze rode draad. Lees snel verder hoe je een inspirerende presentatie kunt boeken. 

Voor een overzicht van de producten en diensten van Bart Flos Veranderadvies (de vijf thema’s versus de vijf vormen van dienstverlening) klik hier:

Overzicht dienstverlening – Productportfolio2 – (c) Bart Flos Veranderadvies

Het perfecte project – De mens als sleutel tot succes

De 3e druk van Het perfecte project is verschenen in november 2014.

Het perfecte project - Back cover JPEGAltijd al eens willen weten of de juiste leider wel op de juiste plek zit binnen jouw project? Doe de Project Matchtest. Wat is het prutsgehalte van jouw projectorganisatie? Doe de Project Prutstest. Hoe sta je eigenlijk zelf in jouw project? Ben je er nog wel gelukkig mee? Zet jezelf in het Anti-prutskwadrant. 

Ga naar www.hetperfecteproject.nl en doe de test. 

Traditioneel projectmanagement leidt tot een enorme verspilling van tijd, geld en menselijk talent. Twee derde van alle projecten faalt, groot en klein, altijd en overal. Toch kan jouw project succesvol zijn, als je de mens centraal stelt.

Vergeet even alles wat je hebt geleerd over projectmanagement. De eeuwige faalspiraal kan alleen worden doorbroken als je aan de juiste knoppen draait. Kijk verder dan je projectneus lang is en haal de succesmens uit de gereedschapskist:

Zet de juiste leider op de juiste plaats 
– Denk volwassen, doe volwassen 
– Steek je vinger in de lucht als het je niet bevalt 

In dit boek boordevol confronterende voorbeelden en praktische tips & trucs biedt Flos een even eenvoudig als revolutionair gedachtegoed om prutsprojecten te ontmaskeren en er perfecte projecten van te maken.

Bart Flos heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring als project-, verander- en crisismanager en redde talloze projecten van de ondergang. Flos is auteur van de bestseller ‘Het anti-klaagboek’ en ‘Het anti-sleurboek’ en een bekend spreker over de klagende, leidende en veranderende mens.

BlijvendBeklijven Solo_Bart_2a_SO Foto Peter Kasbergen br-bb-0005-Edit (533x800)Wat is het projectprutsgehalte van uw organisatie? Wat moet u nou toch met uw project? Open uw ogen en doe de test op www.hetperfecteproject.nl 

De project board
Daar zit je dan met je kersverse projectmanagement certificate aan tafel voor de project board meeting. Je power point presentation is tot in de puntjes verzorgd. Voor je ligt het met bloed, zweet en tranen samengestelde exception report en alle verdere project problems and issues zijn nauwgezet in een mooie excel spreadsheet verzameld. Je team heeft aangegeven dat als er geen beslissingen worden genomen het werk dreigt stil te vallen. Dit is dus een belangrijke bijeenkomst. Het is nu of nooit! Go/no go!

De praktijk
Maar de executive heeft geen agenda gemaakt voor de bijeenkomst. Er zijn geen minutes van de vorige keer. En niet iedereen is er of komt te laat. En het gaat allemaal nergens over. De hele project board bestaat uit managers die zichzelf graag horen praten en een sterke persoonlijke mening vertegenwoordigen. Het ene na het andere technische detail wordt naar willekeur uitgebreid besproken. Er worden geen besluiten genomen. Het klinkt allemaal heel belangrijk, je aarzelt, je durft er niet tussen te komen.

En de klok tikt verder. Tik-tak-tik-tak. De vergadering vliegt voorbij en voor je het weet sta je weer buiten met je lap top, je exception report en je spread sheet. En wacht er een lange gang terug naar je team die reikhalzend naar je staan uit te kijken…

Waar zou dat heen gaan denk je?

Anti-klaagboek Zadkine2 14-2-2011_180_compr2Metastudies
Wat is dat toch met die ontsporende projecten? Meta-studies tonen aan dat maar liefs twee derde van alle projecten “overal en altijd” faalt. Daarvan gaat de ene helft ruim over haar oorspronkelijke doelen in tijd en geld heen voordat het einde met hangen en wurgen wordt bereikt. De andere helft haalt zelfs niet eens de eindstreep en wordt voortijdig gestopt. Dat kost niet alleen handen vol met geld (honderden miljoenen tot miljarden in de ICT-industrie alleen al!) maar het gaat ook direct ten koste van de mens. Die lijdt en slijt ervan.

Van projectlijden naar leiderschap in projecten
Bart Flos Veranderadvies opent je de ogen. Met een presentatie/training “Anti-prutsen – Leiderschap in projecten” wordt de oplossing eens niet gezocht in methode of machine maar staat de mens centraal. Want hoe maak je een einde aan al dat projectlijden? Door aan de juiste knoppen van de mens te draaien: leiderschap, volwassenheid en weerbaarheid. Want dat is de sleutel naar een andere manier van denken over en kijken naar projectmanagement.

Anti-klaagboek Zadkine3 14-2-2011_184_Compr2Je zult er achter komen dat de hoogste academische graad in projectmanagement niets voorstelt zonder leiderschap. Dat de meest ambitieuze projecten of programma’s hopeloos vastlopen zonder volwassenheid. En dat geen enkele projectmanagementmethode, -filosofie of -visie enige toegevoegde waarde heeft zonder weerbaarheid.

In een presentatie/training “Anti-prutsen – Leiderschap in projecten” komen alle aspecten van deze verfrissende kijk op falende projecten aan bod: mens, methode en machine plus leiderschap, volwassenheid en weerbaarheid. Het geeft u inzicht in de werkelijke oorzaken van al die ontsporende projecten en het geeft je, jouw projectmanagers en je projectorganisatie alle mogelijkheden in handen om prutsprojecten te ontmaskeren en ramptrajecten in de kiem te smoren. En reken maar dat dat een hoop klagen kan voorkomen!

Presentaties en trainingen over Anti-prutsen – Leiderschap in projecten volgen de lijn van het boek Het perfecte project:

Voorwoord
– Wat zitten we nou toch te prutsen met z’n allen?
– James Bond bestaat niet
– Ontmasker je prutsproject
– Ga jij wel eens winkelen?

Inleiding – Verder kijken dan je projectneus lang is
– Luisteren naar Murphy
– Projectprutsen voor professionals
– De Zevenkoppige Zandloper: van prutsen naar perfectioneren

Het perfecte project - front coverHoofdstuk 1 | Begin niet halsoverkop aan een project!
– Over de energiehuishouding van een project
– De juiste leider op de juiste plaats: doe de Project Matchtest
– De PRIC-lijsten: met informatie de confrontatie aangaan
– Hoe leer je een projectverkoper zijn streken af?

Hoofdstuk 2 | Durf te stoppen als het misgaat!
– Het zichtbare project versus het ontastbare product
– De kracht en de zwakte van een projectteam
– Het S.T.O.P.-principe: opnieuw beginnen is stoer
– De Status Totalus: de groep bepaalt hoe het project ervoor staat
– Het Anti-prutskwadrant: waar sta jij in je project?

Hoofdstuk 3 | Pak de onvermijdelijke problemen bij de wortel aan!
– Het onderscheidend vermogen van een project
– De secundaire branddriehoek: overeenstemming, toewijding en investering
– Worteltrekken met de Probleem Analyse Checklist
– Denktanken: gebruik de breinkracht van een projectteam

Het perfecte project - back coverHoofdstuk 4 | Gedraag je als ondernemer!
– Als ondernemers raar doen, moet je raar terugdoen
– Wat is het verschil tussen een proces en een project?
– Volwassenheid nuanceren
– Hoe succesvol zijn jouw projecten? Doe de Project Prutstest!
– De Zeven Vergadervragen

Hoofdstuk 5 | Evalueer, deel en vier je ervaringen!
– Over de definitie van projectsucces
– Alle succes is relatief
– Projecten hebben een kort geheugen
– De Succes Analyse Checklist

Hoofdstuk 6 | Perfectioneer je project!
– De projectsuccescyclus
– Het recht en het heft in eigen hand
– Wanneer is jouw project perfect?

BlijvendBeklijven Solo_Bart_1a_SH_Compr Foto Peter Kasbergen br-bb-0275-Edit (427x640)

Lezingen, workshops, seminars, congressen en symposia

Bart Flos Veranderadvies is je ook graag van dienst op lezingen, workshops, seminars, congressen en symposia. Klagen en anti-klagen kan als hoofdthema met gastsprekers worden geprogrammeerd maar het onderwerp kan ook perfect als onderdeel van een ander thema worden ingezet. Je kunt je dag er mee beginnen of beter nog, je kunt je dag perfect afsluiten met een positieve boodschap: doe mee en wordt anti-klager. Begin vandaag nog!

 

Contact

Bart Flos Veranderadvies overlegt graag met je over de specifieke samenstelling van presentatie of training afhankelijk van de beschikbare tijd (1 uur, 2 uur, 3 uur, een halve of hele dag of anderszins, de keuze is geheel aan jou) en de specifieke wens of problematiek vanuit je organisatie. Neem gerust contact op met Bart Flos Veranderadvies voor een presentatie of training op maat. Afhankelijk van je wensen en behoeften en je unieke bedrijfssituatie bepalen we vervolgens gezamenlijk wat voor jou het beste werkt.