Nederland anti-klaagland!

Voorafgaand aan een tv-interview over het anti-klaagboek raakte ik in gesprek met een andere studiogast en iemand van het productieteam. Het onderwerp laat zich raden en als snel ontspon zich een geanimeerde discussie over wat het is om daadwerkelijk “trots op Nederland te zijn”. De woorden “trots” en “Nederland” in één zin waren direct genoeg reden voor mijn tafelgenoot om in zijn stoel onderuit te zakken.

Trots op Nederland
Hij sprak vervolgens met sombere toon: “Ik ben helemáál niet zo trots op Nederland!”. Het ‘helemaal’ werd beklemtoond en enigszins zwaarmoedig aangezet. Hij wachtte even, zette zijn vingertoppen tegen elkaar en begon een monoloog.

Stop maar, dacht ik (maar ik zei het niet), ik weet al wat er gaat komen! De volgende Top-10 is standaard als we ons land door de mangel halen en hij zou ze vast allemaal gaan noemen:

1 Nederland wordt geregeerd door politieke amateurs en glijdt de afgrond in!

Wat een onzin!

We roepen al zo’n beetje sinds de Tweede Wereldoorlog dat het bergafwaarts gaat met Nederland en we staan nog steeds fier overeind. Nederland heeft een relatief stabiele parlementaire rechtsdemocratie en het land zou niet zo sterk zijn als er niet een boel knappe politieke koppen achter zouden zitten. Opportunistische protestpartijen houden de elite alert maar het doem-praten heeft geen basis. Nederland wordt geregeerd door professionals en is één van de sterkste landen van de wereld.

2 Nederland is onveilig en gaat ten onder aan drugs en criminaliteit!

Kom nou!

Als je ergens veilig over straat kunt dan is het wel in Nederland. Zeker, in de grote steden zijn voorbeelden genoeg van ‘onveilige buurten’ maar waarom wordt dit altijd geëxtrapoleerd naar het land als geheel? Het enige dat we daarmee bereiken is gevoelens van angst, onrust en paranoia. De statistieken laten geen verontrustende chronische stijging zien van drugsgebruik en criminaliteit die een dergelijke achtervolgingswaanzin rechtvaardigen. Het vereist constant aandacht, jazeker, zoals in iedere complexe georganiseerde maatschappij. Nederland is superveilig, u kunt gerust een wandelingetje maken.

3 Nederland wordt overspoeld door allemaal ‘buitenlanders’!

Hou nou toch op!

Wie kent zijn statistieken eigenlijk op dit gebied? Hoe verhouden zich de allochtonen tot autochtonen in Nederland? Hoeveel van de allochtonen zijn westers en hoeveel niet-westers? Wat bedoel je eigenlijk met ‘buitenlanders’? Weet je bijvoorbeeld hoeveel Duitsers, Fransen of Polen er in ons land wonen? Of Turken, Antillianen en Marokkanen? Dergelijke sentimenten komen voort uit enerzijds slecht geïnformeerd zijn en anderzijds gewoon bang zijn. Bang voor het vreemde. Bang voor het eigen hachje. Nederland wordt helemaal niet overspoeld, we moeten beter leren omgaan met de onvermijdelijke maar beheerde en beheerste immigratie.

4 Het openbaar vervoer sucks in Nederland!

Schei nou toch uit!

Ik heb niet voor niets een twitter-actie #STEUNdeNS opgestart en lees gerust mijn blogposting BB002 hieronder er nog eens op na. Het openbaar vervoer in Nederland heeft een van de hoogste kwaliteitsstandaarden. Ons spoornet is op twee na het beste van de wereld; alleen Japan en Zwitserland gaan ons voor. Op een of andere manier voelen we ons persoonlijk onrecht aangedaan als trein of bus te laat is. We klagen disproportioneel over de service omdat we vinden dat het altijd en overal onder alle omstandigheden perfect moet gaan. Het openbaar vervoer in Nederland is doorgaans uitstekend en dat zouden we best eens wat vaker mogen zeggen.

5 Het is koud en het regent altijd in Nederland!

Apekool!

Mensen die naar hun werk fietsen zouden beter moeten weten. Praktisch veldonderzoek heeft allang aangetoond dat het aantal keren dat je een regenpak aan moet op de vingers van één hand zijn te tellen. En wees gezegend met de wisseling der seizoenen! Niet alleen is het een dankbaar gespreksonderwerp en heerlijk om over te klagen maar het houdt ook onze gemoedstoestand kwik en fief. In Singapore is het overdag altijd 30 graden, in de nacht 27 graden, elke maand van ieder jaar. En het enige verschil daar is dat het in het regenseizoen harder hoost dan anders. Het is heerlijk weer in Nederland: geniet er met volle teugen van!

6 Nederland is vol, je kunt je kont niet meer keren!

Lariekoek!

Pak de fiets of de auto en rijd je stad of dorp uit. Weids groen en bos en water overal. Toch kunnen we ons hele leven in Nederland wonen en nooit op de eilanden geweest zijn, nooit over de afsluitdijk gereden hebben of de in de heuvels van Limburg gewandeld hebben. En vol zeg je he? Wat is vol? Als je alle bewoners van de planeet Aarde één vierkante meter ruimte zou geven, hoeveel oppervlakte zouden we dan beslaan met zijn allen, denk je? Enig idee? Je vindt de oplossing onderaan dit blog (*). Nederland heeft ruimte zat, je moet het alleen willen zien en daarna willen opzoeken.

7 Nederland is één grote file en slipt helemaal dicht!

Ga toch fietsen!

Met maar 10 % minder auto’s op de weg zijn alle file’s in Nederland opgelost. Maar toch kruipen we met zijn allen, nou ja, met zijn allen, we kruipen in ons eentje in onze auto en gaan allemaal precies op dezelfde tijd in de rij achter elkaar staan. Ondertussen wordt er wel degelijk aan de weg getimmerd. De A2 is bijvoorbeeld hier en daar al naar drie of vier banen uitgebreid en dat heeft een geweldig effect op de ruimtelijke beleving op de weg. Je kunt steeds vaker lekker doorrijden. We betalen onze belasting nu juist om dat soort service te krijgen. Dat zouden we best wel eens wat vaker mogen aanhalen. Nederland werkt hard aan de weg en het gaat al een stuk beter!

8 Nederland heeft een zwak rechtssysteem en de criminelen komen er mee weg!

Laat je nakijken!

Onderzoek toont aan dat Nederland nu juist een van de strengste rechtssystemen heeft en onze straffen en boetes behoren tot de zwaarste ter wereld. Het enige dat ons af en toe in ons rechtsgevoel raakt is ons onbegrip van het rechtssysteem zelf. We begrijpen met onze intuïtieve interpretatie de besluitvorming van de rechters niet altijd en advocaten vertrouwen we al helemaal niet. Maar ondertussen kun je veilig over straat en doet de regering haar best, ondanks de bezuinigingen, om dat op peil te houden. Nederland staat sterk in haar recht en criminelen, zij gewaarschuwd!

9 Er is nooit niks op TV in Nederland!

Ga toch weg!

Het aanbod van zenders in Nederland is zo uitgebreid als jij het zelf wilt hebben. Maar belangrijker nog: er zit een knopje op je afstandsbediening. Zet het kreng eens wat vaker uit en kom van die luie bank af. Er is vast een (anti-klaag)boek te lezen, een klus te doen, een wandeling te maken, een muziekinstrument te bespelen of een penseel te beroeren. We kijken gemiddeld per persoon een paar uur TV per dag, dat is al erg zat en daar kan best wel wat van af. Van je gewicht trouwens ook. Er is meer dan genoeg leuks op TV maar zonder TV is het ook leuk!

10 Er wordt alleen maar gezeurd, gezanikt en gemieremetierd in Nederland!

HO STOP!

Daar ben ik het mee eens!

Ik onderbrak de klager overigens ruim voordat hij aan bovenstaand rijtje kon beginnen. Vervolgens vroeg ik aan beide tafelgenoten om eens een paar positieve aspecten van Nederland te noemen. “Waar wordt je nou enthousiast van? Wat kan je met trots vervullen als je het over ons land hebt? Wat zeg je tegen anderen als ze je vragen om eens lekker positief los te gaan over je geboorteland?”.

Doodse stilte (het plafond wordt bestudeerd).

“Mmmmmm. Moeilijk zeg! Tja…waar wordt ik nou enthousiast van? Ik zou het echt even niet weten…”.

I rest my case!
Dáár zit ‘em de kneep en dáár gaat het anti-klaagboek over. We peinzen ons suf als we gevraagd worden te anti-klagen. Hele litanieën spuien we als we mogen mopperen maar we staan met onze mond vol tanden als we iets positiefs moeten noemen. Daar moeten we dan heel hard over nadenken en dat is precies mijn punt! Door er over na te denken hoop ik het besef aan te wakkeren dat het niet ‘normaal’ is om alleen maar te klagen. Dat het best ‘normaal’ mag worden het anti-klagen op positieve wijze te mixen met het klagen van alledag.

Meer balans is goed, u bent snel weer beter!
(*) Wat is vol? Believe it or not, maar geef alle inwoners van de planeet aarde één vierkante meter grond en we passen allemaal op een oppervlak zo groot als vier maal de provincie Utrecht! (vergelijkbaar met het gezamenlijke oppervlak van Noord-Brabant en Limburg).

Dit blog is voor het eerst verschenen op www.bartflos.com op donderdag 27 januari 2011
Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Nederland anti-klaagland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *